dyne

Špagetový dýně a moje první setkání s ní


Už jsem o ní slyšela. Měla jsem takové nutkání ji vyzkoušet a zrovna nikde nebyla k dostání. Když jsem na ni natrefila, hned putovala do košíku.

Četla jsem pár návodů na úpravu špagetové dýně. Prý se často při prvním pokusu přepeče a fakscinující špagety, které se mají z dýně lehce vybrat vidličkou, jsou moc měkké. Přistupovala jsem tedy k dýni s respektem. Kdyby se špagety nekonaly, byla by polévka nebo pyré.

Dýně ještě pár dní odpočívala ve sklepě. Když nadešel den, kdy jsem měla doma výborné mleté maso, čas dýně byl sečten.

spaghetti_squash

Jako každý dýně, i ta špagetová, je hodně tvrdá. Je potřeba opravdu velký a ostrý nůž. Podle návodu jsem ji rozpůlila a vybrala semínka a vnitřní dužinu. Semínka se vysypala skoro sama a tak jsme je dala stranou usušit. Postupně je budu chroupat a pár jich chci použít na vypěstování vlastní sklizně. Už při tomto pohledu je vidět, že dýně má úplně jinou strukturu než jiné druhy.

Rozpálila jsem troubu na 180°C, pečící papír trochu pomazala kokosovým olejem a dala péct dýni řezem dolů. Stačí prý 30 minut a opravdu to byla ideální doba.

Povedla se a já měla takovou radost! K tomu mě chuť dýně opravdu nadchla. Je v podstatě neutrální, trošku podobná bramborám. Rodina dýni odmítla. Aspoň mi zbylo víc. Z jedné půlky jsem připravila hned 4 jídla.

První večer to byla dýně s mletým masem, rajským protlakem a parmezánem, potom pečený bůček, kyselé zelí a dýně (moc dobrá kombinace:)), guláš s dýní (obdělané maso na cibulce a paprice, k tomu jsem z dýně udělala placička a upekla), poslední boloňská omáčka s dýní.

Přemýšlím-li nyní o dýních, špagetová se rozhodně dostala v oblíbenosti na první místo, za ní hokaido a pak ty ostatní.

Výživové hodnoty jsem na šla zde https://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_squash#Nutrition

Má opravdu malou kalorickou hodnotu, málo sacharidů, mnoho prospěšných látek a za mě dobře zasytí.

 


O Andrea Holzknechtová

Zajímá mě zdravý životní styl. Mým cílem je být zdravá, fit, aktivní a štíhlá. Je to hledání, zkoušení a toto jsou stránky, kde zveřejňuji svoje postřehy, tipy, recepty. Jsou to hlavně moje zkušenosti.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


9 + 3 =