Slunečnicové sušenky

Rychlé slunečnicové sušenky


Sušenka nemusí být kupovaná. Sušenka nemusí být z mouky. Sušenka nemusí obsahovat cukr.

Když se snažíte hubnout i když chcete všeobecně jen zdravěji jíst, tak si asi jen tak nekoupíte sušenku ke kávě. Kupované sušenky mají kromě cukru velké množství tuku. To by mi až tak nevadilo, kdybych věděla, že obsahují zdravý tuk. Většinou tam je napsáno rostlinný tuk, palmový tuk, směs rostlinných tuků a podobně. Další věc je mouka, kterou teď velmi, velmi omezuji.

Použít bezlepkovou mouku? Umělé sladidlo? Ne, tak tomu se taky vyhýbám. Jedu v základních surovinách, chci vědět, co jím.

livance-zelenePřed nedávnem kolem mě prošel recept na zelené sušenky. Sušenky vypadají celkem obyčejně, ale když je rozlomíte, jsou na řezu úplně zelené. Pátrala jsem proč a zjistila jsem, že sušenky obsahující slunečnici a sodu chemickou reakcí zezelenají.

To jsem chtěla vyzkoušet, i když jednou se mi nechtěně podobná věc stala. Dělala jsem lívance ze slunečnicové mouky. Toto byl výsledek, zezelenaly do druhého dne jako by byly ze špenátu.

 

Moje snažení se úplně nepovedlo. Ne že by sušenky nebyly k jídlu, ale zelená barva se nekonala.

 

2019

Rychlé slunečnicové sušenky

Suroviny

  • 1 hrnek slunečnicového másla (rozmixovaná slunečnicová semínka)
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce sušeného banánového prášku, medu, stévie - podle vašich přání
  • 1 lžička sody (ne pečícího prášku) po té by to mělo zezelenat
  • koření - skořice, vanilka

Postup

Slunečnice jsem si rozmixovala na máslo. Může být i trošku hrubší, kousky slunečnic ničemu nevadí. Bylo dost tvrdé, tak jsem ho trošku zahřála, ale jen do vlažna.

Přideje zbylé suroviny a vypracujte těsto. Spojí se krásně bez jakékoliv mouky.

Vytvarujte kuličky, zmáčkněte vidličkou a na 180°C pečte. Jsou hotové rychle, stačilo tak 10 minut. Krásně křupavé.

http://www.hubnutipoctyricitce.cz/rychle-slunecnicove-susenky/

Na první zakousnutí jsem si řekla, ty jo, fakt sušenka. Křupne a to mám ráda. Dala jsem jen dvě lžíce banánového prášku, nejsou proto moc sladké, ale převažuje lahodná slunečnicová chuť. Na sladkém nelpím. Sušenka jsou křupavé i druhý den, na lomu vidím náznak zelené.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slunečnicové sušenky připravené k pečení

Proč nejsou zelené jako originál recept?

Už základ mého másla byl hodně tmavý, patrně záleží na druhu slunečnice. Měla jsem dát víc sody? Nevím, ale chutná a to je hlavní.

Ještě k výživovým hodnotám. Slunečnicový olej není úplně nejzdravější potravina pro obsah velkého množství omega 6 mastných kyselin. Vůbec ho nepoužívá. Slunečnicová semínka ze stejného důvodu jím občas. Sušenky jsou jen ze slunečnic, obsahují i vlákninu a nesním je všechny na posezení. V krabičce vydrží pár dní. Asi by vydržely i o mnoho dýl, kdybych je postupně nespotřebovala. 🙂

Zde je originál recept: http://ketodietapp.com/Blog/post/2016/03/09/5-ingredient-keto-green-cookies


O Andrea Holzknechtová

Zajímá mě zdravý životní styl. Mým cílem je být zdravá, fit, aktivní a štíhlá. Je to hledání, zkoušení a toto jsou stránky, kde zveřejňuji svoje postřehy, tipy, recepty. Jsou to hlavně moje zkušenosti.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


9 + 5 =