Řeřicha setá – vitamíny na dosah po celý rok

řeřicha setá, řeřicha dánská

Řeřicha setá (Lepidium sativa) je bylinka, která si určitě zaslouží místo v kuchyni na parapetu.  Řeřicha je nenáročná jednoletá bylinka. Sice jednoletá, ale její vegetační období, doba, kdy se sklízí ke konzumaci, se počítá spíše na dny. Slovo nenáročná je opravdu na svém místě. Tato velmi drobná rostlinka vám vyroste na navlhčené vatě nebo několika ubrouscích po celý rok.

K pěstování použijte mělkou misku nebo třeba tácek, kterou vyložíte vatou. Jestliže ji nemáte vatu, postačí několik vrstev kapesníčků nebo papírových ubrousků. Vatu navlhčete a hustě posypte semínky řeřichy.  Klíčení je otázkou 1-2 dnů. Misku mějte na světle a udržujte vlhkou. Během několika dalších dní už ji můžete sklízet. Po týdnu má asi 8 cm.  Zastřihněte i stonky a použijte. Je dobré si semínka vysévat postupně a postupně potom odstříhávat.

Proč si řeřichu pěstovat?

Pro naše zdraví je prospěšný obsah minerálních látek, hlavně síry, hořčíku, draslíku a železa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a beta karoten. Posiluje imunitní systém, játra a žlučník. Napomáhá správnému trávení. Rozpouští močové kameny a napomáhá krvetvorbě. V zimním období je to snadno dostupná čerstvá bylinka.

K čemu řeřichu použít?

Řeřichu používejte v syrovém stavu, aby se zachovaly zdraví prospěšné látky. Je vhodná do pomazánek. Její chuť je mírně palčivá, připomíná ředkvičky. Je výborná do salátů, jako obloha k masu, do polévek nebo omáček, zejména studených a do salátových dresinků.

Zeleninový salát s vejcem a řeřichou
Zeleninový salát s vejcem a řeřichou

O Andrea Holzknechtová 97 Článků
Zajímá mě zdravý životní styl. Mým cílem je být zdravá, fit, aktivní a štíhlá. Je to hledání, zkoušení a toto jsou stránky, kde zveřejňuji svoje postřehy, tipy, recepty. Jsou to hlavně moje zkušenosti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*



1 + 9 =