Jak si předpřipravit zeleninu

Zabalená zelenina

Moje nákupy to jsou často kila zeleniny. Kupuju co je sezónní, co je v akci, na co mám chuť. Výhodou některých druhů zeleniny, je možnost je poměrně dlouho skladovat. Zvláště podzimní druhy jako dýně, kořenová zeleniny, květák, pórek a mnoho dalšího vydrží dobře skladované hodně dní i týdnů.

Kromě skladování ve sklepě nebo celých kusů v lednici, si vždy připravuju částečně naporcovanou a očištěnou zeleninu. Třeba rajčata, to určitě ne, ale je spousta dalších druhů, které to vydrží bez problémů. Důležité je zelenu prohlédnout, očistit, ale nemýt vodou, zbavit natě, nakrájet na větší kusy.

Naporcovaná zeleniny při kontaktu se vzduchem rychle oxiduje a ztrácí vitamíny, proto raději větší kusy. Druhá zásada je zeleninu vložit do sáčku nebo nádoby a odsát vzduch. Pokud máte takové nádoby, je to celkem běžná záležitost, máte to jednoduché. Já používám igelitové sáčky se zipem (Ikea, Lidl), které naplním zeleninou, zip zavřu skoro do konce a potom ponořím do nádoby s vodou a přebytečný vzduch tím vypustí. Dovřu do konce, osuším a zelenina je připravená k uskladnění.

  • květák
  • brokolice
  • kořenová zelenina
  • kedlubna
  • ředkvičky
  • pórek
  • žampiony
  • růžičková i klasická kapusta
  • zelí
O Andrea Holzknechtová 97 Článků
Zajímá mě zdravý životní styl. Mým cílem je být zdravá, fit, aktivní a štíhlá. Je to hledání, zkoušení a toto jsou stránky, kde zveřejňuji svoje postřehy, tipy, recepty. Jsou to hlavně moje zkušenosti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*



6 + 9 =