Dýňová polévka 9 krát jinak

Podzim je výborná doba na to, zařadit do jídelníčku více tepelně opracované zeleniny. Proč? Syrová zelenina nás ochlazuje a v chladnějších dnech, které přicházejí, to může našemu tělu přivodit nachlazení. Po teplém jídle se také cítíme lépe, studený salát nás také tolik neláká proto, že nemáme tak velký pocit žízně, jako v teplém létě. Syrovou zeleninu bych ale zcela z jídelníčku nevypouštěla. Jen jí přidávám jako malý salát nebo ke svačině.

pumpkin-544511_1920

Je doba, kdy najdeme v obchodech velký výběr sezónní zeleniny. I takovou, kterou jsme dřív v obchodech nenacházeli nebo jsme si ji museli vypěstovat na zahrádce. Mluvím zejména o dýních, patisonech, cuketách, lilcích, řepě, ředkvích… Všechno jsou to druhy, které u nás rostou, jsou pro nás přirozené. Možná o nich máme trochu zkreslenou představu. Já měla například dýni spojenou s falešným ananasovým kompotem. Když jsem se před pár lety odhodlala dýni koupit a připravit, zamilovala jsem si ji. A to každý druh, který jsem ochutnala.

Dýně je ideální jídlo pro rychlé vaření. Polévka nebo pečená dýně nevyžaduje skoro žádnou práci. Navíc je možné základní recept stále a stále obměňovat a tak můžeme mít pocit, že jíme pokaždé něco nového.

Jako první jsme ochutnala dýni hokaido. Je to malá oranžová až zeleně flekatá dýně, kterou nemusíme loupat. Stačí ji omýt, vydlabat semínka a je připravená k dalšímu vaření. Její výhodou je, že sama o sobě má krémovitou konzistenci. Když navíc do polévky přidáte brambory, bez zahuštění moukou je polévka jemná a krémová. Ochucením vykouzlíte zajímavé chutě.

Můj základní recept na dýňovou polévku:

  1. k cibuli přidejte česnek
  2. na talíři do polévky přidejte trochu sladké nebo kysané smetany
  3. na talíři do polévky kápněte trochu balsamikového octa
  4. použijte klasický kokosový plej s vůní a polévku na talíři posypte opraženým strouhaným kokosem
  5. na talíři posypte polévku opraženými dýňovými semínky
  6. přidejte chilly
  7. při vaření přidejte malý kousek zázvoru
  8. hotovou polévku posypte petrželkou
  9. přidejte krutony

Trochu jinak bude chutnat polévka z různých druhů dýně nebo když dýni místo vaření upečete v troubě a potom rozmixujete.To je mých 9 tipů na pokaždé jinou dýňovou polévku. 

Kdy polévku jíst? Vlastně kdykoliv. Ráda si ji dám i jako vydatnou snídani, když ji doplním bílkovinou, třeba vaječnou omeletou.

Máte jiný zajímavý recept na dýňovou polévku? Sem s ním.

Dobrou podzimní chuť!

O Andrea Holzknechtová 97 Článků
Zajímá mě zdravý životní styl. Mým cílem je být zdravá, fit, aktivní a štíhlá. Je to hledání, zkoušení a toto jsou stránky, kde zveřejňuji svoje postřehy, tipy, recepty. Jsou to hlavně moje zkušenosti.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*



6 + 2 =